Monday, December 26, 2011

Perjalanan Menuju Destinasi

*AWAS!!! entri ini tidak sesuai untuk mereka yang berumur lapan belas tahun dan kebawah. Hal ini demikian kerana entri ini mengandungi unsur seram, ganas dan unsur2 yang memuntahkan*

*AWAS!!! entri ini menggunakan bahasa melayu tinggi. diharapkan agar pembaca menyediakan buku rujukan peribahasa jika mahu membaca entri ini*

*AWAS!!! entri ini telah ditokok tambah dengan cukup rasa maggi dan ajinomoto untuk menambahkan kekencangan cerita*

Latar Tempat: Highway utara-selatan dan jalan2 lain.
Latar Masa: setelah kereta legend aku telah diservis.

Aku bertolak dari rumah kira2 pukul 8.34 pagi. Tak percaya tanya mak aku. *krik krik krik*

servis kereta sebelum balik kampung~


Destinasi aku untuk ke semenyih dengan harapan untuk study for final exam yang bermula 11 januari 2012 tepat pada pukul 9 pagi di F3C04. Macam biasa aku akan masuk highway utara-selatan melalui gopeng. Perjalananku sampai gopeng biasa. Tekan brek sikit. Minyak sikit. Sampaila aku kat tol gopeng. Dan masuk la aku ke dalam highway. Yes. Sudah masuk highway. Hatiku berbunga-bunga seperti kera dapat bunga.

Diteruskan perjalanan aku. Dalam minda ku hanya fikir nak guna jalan apa untuk masuk semenyih apa? *diiringi lagu You and I by IU dan I'll Be There by Boyfriend* Aku bertekad tak mahu guna jalan melalui KL kerana pada sangkaan aku akan sesak. Pada mulanya aku menjadi pemandu yang berhemah berkhemah-khemah. Maklumlah masih segar. Setelah sejam memegang stereng kereta dan melihat kereta aku dibelasah dan ditinggalkan kereta lain, naluri seorang pelumba F1 mula bangkit seperti kuasa musang 9 janggut bangkit dari badan NaruTok.

Hoyeahhh! Baru aku sedar kehebatan kereta aku setaraf dengan kereta2 ternama dunia. Aku berlumba dengan poshe kayman es. Kekadang aku berada di depan poshe dan kekadang aku berada di belakang. apabila sampai selekoh, poshe tadi terus memecut meninggalkan aku keseorangan. dari saat itu baru ku sedar bahawa keretaku sememangnya kereta yang hebat sehebat namanya. cayenne-chill (baca : kancil).

ehsan google


setelah itu semua kereta aku belasah. Kereta merchedis, bee-em-dabel-lew, aou-dee dan bla bla bla (isikan dengan kereta high class yang sewaktu dengannya) semua aku kalahkan *pengaruh need for speed* setelah semua kereta sudah dikalahkan, semangat seorang pelumba semakin kurang. mungkin dah terlalu hebat sangat. macam kat dalam game la. bila main pakai cheat cepat je boring.

Untuk meneruskan mata aku untuk melihat jalanraya yang straight ini, aku lontarkan vokal yang lunak dan penuh krim mengalahkan artis korea dan seangkatan ditambah tarian yang mengalahkan beruk di dalam zoo taiping. Ternyata teknik ini berkesan untuk melawan penyakit mata-selalu-nak-tutup. 

Setelah aku melepasi restoran jejantas sungai buluh, aku mula fokus tentang jalan. kefokusan aku seperti pelajar tingkatan 5 menjawab SPM. Mata difokuskan untuk mencari kata kunci "Kajang". dan aku teruskan sahaja perjalanan sebab tak nampak kata kunci itu.

Tiba2 aku terkejut seperti mana beruk jantan terkejut tengok beruk betina yang sumpah seksi nak mampuih. aku berhenti di tepi jalan. "Kat mana pulak aku ni? dah sesat kot?", tanya aku sendirian. aku teruskan perjalanan untuk mencari kata kunci lain, "Kuala Lumpur". aku mendapati tempat ini namanya Bukit Raja, Klang. Masha'Allah. dah sampai Klang rupanya. aku teringat kembali masa2 aku sewaktu di sekolah di Klang ini. Pada masa itu aku rasakan sungguh osem bersekolah kat situ. kalau aku baling sepuluh ringgit kat depan surau, sepuluh ringgit tu takkan berganjak sampailah ada orang buat notis kat papan kenyataan depan  surau pasal kehilangan duit sepuluh ringgit tu.

ok. lupakan nostalgia lama itu. kembali kepada jalan. U turn untuk menuju ke KL. minyak pulak sikit, isi minyak jap. pastu masuk SKVE dan berlumba kereta lagi dengan akhawat *erk? aku rasa la. akhawat ni bawak kerete laju gak. takut aku tengok.hue hue hue* .Dan straight sampai semenyih. sampai rumah sewa lebih kurang pukul 12.36 tengah hari. kepulangan aku disambut oleh seorang housemate yg sudah lama study kat rumah. terharunya*air mata mengalir dengan lajunya ibarat air terjun*. naik atas terjumpa seorang housemate setia yang tak pernah balik kampung. Cik Pah nama dia. terbaring kat tangga. mati agaknya. muahahaha. sampai je kat bilik baring2 jap. Alhamdulillah. sampai juga aku kat rumah.

ini cerita aku tentang perjalanan aku yang penuh iktibar dan pengajaran *kononnya*

takde keje wat cerita ni.. haha

nota mirull:
1. exam nak dekat. takut aku tgk kawan2 aku study macam nak mampos kat library, tcr dan sbgnya. aku ni x study byk pun lagi.. waaaa~
2. nak study betul2! aja aja fighting!

Sunday, December 4, 2011

and it happens again every weekend!


nota mirull:
1. 9 dec ni ade test math, PLC lab report submisssion, ngan ECP logbook submission tapi masih tak berubah. wake up mirull!
2. kata nak ubah dunia tapi kalau sekadar perancangan kecil pun x boleh buat, macam mana?
3. sahur dgn pancake bujang housemate buat. sedap gak. tapi aku buat lg sedap.. muahahaha

Sunday, November 27, 2011

Kisah Stapler Kecil

Inilah aku. Hanya sekadar stapler kecil yang hanya boleh mengawal beberapa helai kertas supaya berada dalam keadaan teratur. Namun diriku berasa lemah dan kecil apabila aku ditugaskan untuk mengawal kertas lebih daripada kemampuan aku. Kadang-kadang terasa marah apabila dilakukan begitu.

Kelihatan ada orang bercakap dgn pemilikku. "Brothers. Have a stapler?",kata foreigner berbangsa arab. "Sure brother.", balas pemilikku.
Ditekan-tekan kepalaku berkali-kali, berkali-kali juga dawai kokot bengkok dan tidak menembusi kertas. "Bagi la tugas macam ni kat orang yang lebih besar dan mampu! Aku mana mampu buat semua kerja ini?" bentak aku kepada pak arab yang menekan berkali-kali kepalaku. "Carilah stapler besar! Kenapa mesti aku yang buat semua kerja?", tambahku lagi. Akan tetapi pak arab tersebut tidak berhenti memaksa aku melakukan kerja. "Tak paham bahasa ke pak arab ni?"soal diriku. "Nak kata bunguks tuan aku ni, tak la bunguks mana. belajar tinggi jugak tapi eksen dan pi'il macam budak-budak! Tak pandai nak guna barang langsung!",maki ku sendirian kepada pak arab tersebut. Namun makian dan jeritanku tidak didengari dia.

lebih kurang macam ni la
Kemudian pemilikku datang kepada pak arab tadi dan mengambil kembali aku. "Like this brother, this stapler is small as you can see. Use it within its capabilities. Never use it beyond it's capabilities.",ujar pemilikku sambil menunjukkan pak arab itu cara menyetapler (alamak! rosak bahasa. hehe) dgn betul. Sikit demi sedikit kertas di-stapler tanpa merosakkan dawai kokot. "I got it brother. Jazakallahu khaira katheera. Assalamualikum",ucap pak arab tersebut. "Waalaikummussalam.", jawab pemilikku. Aku bersyukur dapat pemilik macam ni. memahami kemampuan aku walaupun aku hanya stapler kecil.

Kehebatan dan Kemampuan

setiap manusia ada kehebatan dan kemampuan tersendiri lantas menjadikan setiap manusia itu berbeza antara satu sama lain. Ini menjadikan setiap manusia itu unik. Cuba bayangkan kalau semua manusia muka sama, pemikiran sama, suara sama, pendek kata semua sama lah! tentu boring kan! kan! kan! Subhanallah. Agungnya ciptaan-Nya~

aku pun ade kehebatan tersendiri. (part yg meloyakan bermula. kalau tak tahan sila skip paragragh ini) orang cakap aku ni complete pack seorang manusia zaman urban masa kini bak kata omputih, all in one. orang kata aku ada mata yang memikat macam Lee Minho, hidung macho macam Kim Jaejoong, rambut macam Kim Hyunjoong, mulut yang sexy macam Nickhun, cute macam IU, cantik dan hensem tanpa mekap macam Han Seungyeon, badan six pack macam Jung Jihoon (Rain), maskulin macam Ok Taecyeon, pandai masak macam Jamie Oliver,pandai berbabeku macam Robert Rainford, suara sedap macam Anuar Zain, lelaki macho macam Aaron Aziz, pandai amik sepakan penalti macam Fadhli Shas, laju menggelecek bola secara solo macam Cristiano Ronaldo. Namun begitu kalau disenaraikan kehebatan aku, tak akan habis list ini. muahaha (end of part yg meloyakan)

kemampuan... setiap benda ada kemampuannya. setuju x?

contoh sbg seorang electrical and electronics engineering student. dalam linear power supply. when we adjust the variable resistor to certain extend, the capacitor may explode. when IC is expose to more than 15 Volt, the IC will become hot and may break. that's why we use heatsink to overcome this problem.

contoh sbg mechanical engineering student. in a spring system, hooke's law state that the restoring force acting on an object is proportional to negative of the displacement (deformation) of the object. when there is too much force applied to the spring beyond it's spring constant, the spring will deform and cannot return to it's original shape.

ok. aku mengaku aku tak pandai terangkan contoh lain. the point is every thing has it's limit. kita aplikasi dari sudut dakwah.

berikut dinisbahkan cerita stapler dengan kisah dakwah~


stapler = pendakwah
kita sebagai stapler perlu faham kemampuan sbg seorang stapler. bila masa stapler jd orang? perlu faham apa yang kita boleh buat dan apa yang kita tak boleh buat, apa kekuatan kita dan apa kelemahan kita. supaya kita tahu bagaimana menggunakan kemampuan diri sendiri. takkanlah orang blaja elektrik and elektronik engineering boleh wat surgery kat random person. btol x? ikut kemampuan la beb!



kertas = mad'u (orang yang didakwah)
sebagai kertas, perlu kita menerima segala apa yang diberikan untuk menjadikan kertas itu tersusun dan bermakna kepada pemilik (Allah). apa sahaja seruan ke arah kebaikan kita terima dan teguran yang baik pun kita terima kerana perkataan paling baik ialah perkataan orang menyeru kepada kebaikan.
Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata,"Sungguh, aku termasuk orang-orang muslim(yang berserah diri)!" (Surah Fussilat ayat 33)
kepentingan kertas (lab report atau sekadar kertas kosong) = penting atau tidak penting untuk di-follow up
jika kertas itu penting dan boleh digunakan. apa lagi! stapler dan susun dalam satu kumpulan (jamaah). senang untuk dicari jika diperlukan

perbuatan stapler menembus kertas = dakwah yang menyentuh hati mad'u
satu skill yg perlu dimiliki oleh stapler yakni jurus menembus kertas. ia memastikan keberkesanan mengokot semua kertas yang ada. tapi dgn kemampuan sendiri.

jenis dawai kokot = cara kita berdakwah
jenis yg tajam
dawai kokot ade bermacam saiz dan jenis(2 jenis kot). satu yg biasa dan satu lagi tajam. nak terangkan pun susah... byk tafsiran... hehe
macam2 jenis dawai kokot

Konklusi
lakukan ikut kemampuan... sepertimana burung ababil yg menghalau tentera abrahah dgn batu.
walau siapapun kita. ingatlah perkataan yg mengajak kepada kebaikan is the best in the world.
Allah tidak membebankan seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir”. (Surah al-Baqarah ayat 286)
Nota Mirull:
1.sibuk ngan lab report... lab report susah lak tu...
2.kesian kat blog aku.. x update... sori kat korang semua... kekangan masa... nak wat camne. haha
3.sebarang penambahan silakan~

Thursday, October 20, 2011

Lab Report 1


Aim of the Experiment
To show my love to Rasulullah P.B.U.H.
To get syafaat from Rasulullah P.B.U.H.

Experimental Method
Always reciting salawat upon Rasulullah when met certain time and place:
1. after adhan
2. when come in and come out of masjid
3. in funeral prayer
4. in takbir on eid
5. when reciting tahiyah (tasyahud) akhir in salah
6. on the beginning and ending of du'a (invocation)
7. night and day of friday
8. in khutba and in qunut recitation
9. when someone mention Rasulullah P.B.U.H.
10. every evening, when having talk or lecture, when hardship comes, ill dan others

Results
I get reward from only when I do good deeds... so let Allah decide what's best for me

Conclusion
Rasulullah said "anyone who recite the salawat ten times in the morning and ten times in the evening, he will have my intercession (shafa'at) on the Day of Judgement " (Hadis Riwayat at-Tabrani from Abu Darda' R.A.)

source: GenQ Issue no 1

notes from mirull:
1. barely have time to update my blog. I'm so so so sorry to all my follower... I'll try my best to share benefit things to all of you~
2. already in second year of Electric and Electronics Engineering... it'll be a hectic life from now and onwards...
3. still trying to follow the straight path that Allah show me, but still taking the wrong route...
4. missing my family... please come visit me~
5. currently addicted to KARA - Winter Magic... oww soooo cute~
6. lab is starting this week... hope that I can write a report than can help me to get better exam result~

Monday, June 27, 2011

PERSIS in memory...

assalamualaikum...

mirull telah menghadiri PERSIS (Perkampungan Siswa Siswi IKRAM Selangor) yang berlangsung di UNISEL Bestari Jaya pada 22 Jun hingga 26 Jun 2011...

apa yang mirull belajar?
1.tazkirah tentang takwa
2.interaksi dengan al-quran
3.fi zilaal (an-nas - al kafirun)
4.ulum al-quran
5.ulum hadis
6.tazkirah tentang akhlak mulia
7.hadis arbain (hadis 1-3)
8.usul 20
9.tazkirah tentang malu
10.tazkirah penutup bertajuk untungnya aku seorang muslim

apa yang berharga untuk aku?
jawapanku ialah tarbiyah, ukhwah, pengalaman dan ilmu...



resolusi PERSIS


semoga Allah memberkati usaha2 mereka dalam jalan dakwah~

wallahua'lam

nota mirull:
1.harap dapat thabat atas jalan dakwah~

Tuesday, June 21, 2011

Rumahku Bukan Lagi Syurgaku

Assalamualaikum

hari ini aku balik ke rumah sewa yang telah ditinggalkan lama sejak habis peperiksaan hari itu... gile byk lipas berterbangan ibarat little fairy yang sedang berterbangan... tapi bezanya kat rumah aku fairy berkaler hitam... haha

rumahku bukan lagi syurgaku... itulah perkataan yang keluar bila aku nampak lipas merata2... ada yang mandi minyak dalam kuali, ada yang mandi dalam baldi, ada yang tido atas sabun buku dan macam2 lagi... kalau aku post gambar2 tu, nanti korang terus geli ngan blog aku... so aku simpan je la... haha

actually aku datang selangor untuk hadiri program PERSIS...
aku pun x tahu ape bendanya program ni... yang aku tahu program usrah la kot... aku join je lah... benda baik x kan nak tolak...

dah la... tido dulu... nanti bangun lambat pulak~

papai

nota mirull:
1.tengoh pening memikiokan nak koje kat mane(loghat bota~)
2.harap ramadhan akan datang ibadah aku terjaga... takut lak aku kalau hancus pulak... haha

Tuesday, June 14, 2011

bahaya kalau hidup secara bermewah!

assalamualaikum dan salam satu malaysia(erk!)!

aku sedang cuti summer break... oleh itu aku terdedah dengan cerita melayu yang banyak kat tv... dan mostly aku tengok citer melayu pasal koperat dan keparat... dan based on these situation aku boleh cakap hidup mewah ni bahaya~












kenapa bahaya kalau hidup mewah? kalau kita tengok cerita melayu, orang kaya ni ada banyak masalah hidup... lupa diri, konflik keluarga, rasuah, dan macam2... dan dalam alquran pun ada sebut... selepas ayat tentang neraka disebut, ayat tentang penghuni neraka pulak...


Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan.(56:45)


pada hemat aku la kn... bila kita hidup mewah... we tend to follow what our hearts desire without noticing that we are following nafs' not iman instead...


so aku menyeru diri aku dan semua yang lain supaya hidup sederhana... xde salah pun hidup sederhana~


PS:maksud bermewah2 ni actually semua barang yang dimiliki untuk menunjukkan status atau untuk menunjuk2... it depend on niat actually~


nota mirull:


1.aku sebenarnya bukannya nak kata tak boleh hidup mewah... cuba tengok abdul rahman bin auf... dia kaya... tapi xde pun bermewah2 sangat... just biasa je... cuma kita beli sesuatu untuk tujuan ape... asalkan bukan untuk menunjuk2 sudah la...

2.aku ada PERSIS dari 18-26 ni... aku x dpt info pasal program lagi... tapi paling penting aku nak pergi! yeah!

3.aku nak kerja lepas pergi PERSIS... dapat ke kerja kalau nak kerja 2 bulan je? haish~

Saturday, June 4, 2011

xde kerje... any suggestions?

semakin aku xde keje, semakin aku mengarut... semakin mengarut pulak mengakibatkan indek pahala aku susah untuk naik...

then i assume that doing nothing is inversely proportional to good deeds...

btw, makan pun jadi ibadah... haish tadi makan lupa baca bismillah pulak~ =,="


so, persoalannya... bila aku nak berubah? cari kerja? any suggestions?

Saturday, May 21, 2011

Sendiri Buat Sendiri Tanggung

setiap sesuatu dalam hidup kita merupakan trial and error... kita belajar untuk meningkatkan peratusan kejayaan kita dalam kehidupan trial and error ini... setiap pilihan itu untuk diri sendiri samada pilihan yang baik atau tidak... terima sajalah keputusannya~
Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, maka itu adalah untuk dirinya sendiri, dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan, maka itu akan menimpa dirinya sendiri, kemudian kepada Tuhanmulah kamu dikembalikan.
(Surah Al-Jasiyah,45:15)
orang yang melakukan amal saleh semestinya mengharapkan balasan yang setimpal atas amalannya... sepertimana seorang pelajar yang rajin belajar untuk peperiksaan... pagi petang siang malam menghadap buku rujukan... semua tutorial math dia siapkan (aku x pernah siapkan semua... haha) semua handout dia baca dan rujuk buku rujukan (buku Halliday Resnick ngan Hughes for Electrical aku x pernah rujuk... haha) sampai orang anggap mamat tu dah sebijik macam buku (hyperbola yang menggambarkan ilmu mamat ni hampir sama dengan buku atau dlm bahasa simple... buku rujukan bergerak) dia belajar dengan harapan dia akan mendapat markah yang gila babeng (binatang pink berhidung kedepan + kambing = babeng) tinggi...

dia menjawab peperiksaan dengan hati yang tenang dan dengan confident... kawan sebelah yang menggunakan jurus tengkuk zirafah (teknik meniru. don't try this in exam hall) pun setuju ngan jawapan mamat ni... nak kata jawapan dia memang superb!

result pun keluar... dan mamat tu pun terkejut yang result dia fail...



dan seorang lagi pelajar yang malas gile... pagi petang siang malam memang duduk depan laptop main DoTA... dah boring main PSP lak... dah boring main futsal lak... dah boring main itu ini... tutorial x pernah siap (atleast aku buat sikit...) handout tak pernah baca... bila ditanya "apa itu flux?", dia menjawab "jenama sabun mandi kot". "dia ni dah la tak genius, pemalas pulak tu.",kata-kata yang selalu meniti di bibir kawan2 dia... tiba time peperiksaan... dia menjawab dengan menggunakan teknik nota tersembunyi dan teknik formula curse (formula yang penuh di atas tangan).

result pun keluar dan dia mendapat distinction dalam setiap subjek... dan dia gembira dengannya...

persoalannya: layakkah kedua-dua pelajar mendapat keputusan mereka?
Apakah orang-orang yang membuat kejahatan itu menyangka bahwa Kami akan menjadikan (memberi balasan) mereka seperti orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh, yaitu sama antara kehidupan dan kematian mereka? Amat buruklah apa yang mereka sangka itu.
(Surah Al-Jasiyah,45:21)
pandai buat pandai la tanggung... takkan la nak main cheat lak... dalam hidup ni mana ada cheat... nanti jangan pulak menyesal dan melutut depan Pencipta minta dikembalikan ke dunia...
Dan (pada hari itu) kamu lihat tiap-tiap umat berlutut. Tiap-tiap umat dipanggil untuk (melihat) buku catatan amalnya. Pada hari itu kamu diberi balasan terhadap apa yang telah kamu kerjakan.
(Surah Al-Jasiyah,45:28)

pada masa tu tak boleh patah balik dah... ibarat voltage yang melalui diode... ia hanya boleh forward bias tapi tidak boleh reverse bias... (ape yang aku merepek nih? haha)

kesimpulannya, akhirat ini bukannya fiksyen semata2, tapi ianya fakta... byk muslim tahu pasal akhirat... dok kedai kopi pong pang pong pang bersembang pasal akhirat... pandai cakap tapi tak pandai buat... dah tahu akhirat, beramal je la...

Ade Bran?

nota mirull:
1. habis exam awal... pergh best giler... boleh kacau budak2 yang x abis exam lagi... muahahahaha(evil laugh)
2. dah habis exam, pening lak... xtau nak wat ape... arghhhh! tension aku~
3. plan nak keje masa cuti... nak keje ape ea? any suggestions?
4. nak balik umah... yay!
5. hampeh betol... habis blog aku kena reset akibat tuka link... pandai tukar pandaila tanggung... haha






Tuesday, May 3, 2011

Tukar Link Blog

Baru tukar link blog dari

http://iammorecomplexthanyouthink.blogspot.com/

kepada

http://mirull-al-iskandari.blogspot.com/

selalu la jenguk saya ye...

sebab apa aku tuka?
1. sebab ini blog aku... suka hati la...
2. blog lama panjang url dia... susah lak nak ingat....
3. suka2... tak boleh ke?

hahaha~

tapi consequence dia byk benda reset... huhu

nota mirull:
1. RTS report dah siap... YAY!
2. aku dah ketagih main game valkyria chronicles 2... argghhhh tidaaakkkkkkkkk! dah la nak dekat ngan exam
3. masa untuk study betul2... yosh!

Thursday, April 28, 2011

Kisah Doktor dan Pesakit.


ada seorang mamat ni berjumpa doktor... setelah berjumpa dengan doktor, doktor membekalkan ubat serta surat prescription tentang apa yang perlu dibuat untuk pulih dari penyakit yang dialaminya...

untuk dijadikan cerita, mamat ni pekak atau ape ntah... dia menyalin dan menulis semula apa yang terkandung dalam surat prescription itu dan kemudian gantungkannya di dinding rumahnya dengan harapan ia akan menyembuhkan penyakitnya.

tidak cukup itu sahaja, dia lipat surat itu dan seterusnya dipasang dengan tali untuk dijadikan rantai untuk dipakainya dengan harapan bahawa ia akan menyembuhkan penyakitnya...

seterusnya dia menghafaz surat itu dan dibaca berulang kali dengan harapan akan sembuh penyakitnya...

seterusnya dapat idea untuk menulis lagu selepas mendapat ilham... dia menjadi artis popular youtube dengan menyanyikan lagu seperti 'Lagu Demam', "Lagu Sakit Kepala' dan lain-lain lagu hits.

Persoalannya, adakah mamat tu akan sembuh dari penyakitnya dengan cepat?

mengapa tidak mahu mengikut nasihat doktor yang telah lama belajar tentang badan manusia, tentang bagaimana each organ in human work, yang lebih faham selok belok badan manusia daripada pelajar engineer yang faham pasal kereta, electic circuit, computer language, chemical compound of a substances dan tahu design bangunan.

mengapa tidak percaya yang doktor lebih memahami badan manusia lebih dari pelajar bisness and management, pelajar bioscience, dan budak yang kerja kat workshop kereta...

MENGAPA?

so, betul la teka teki
nasi apa yang susah dimakan itu?jawapannya kat nota mirull~

Tuhan yang menciptakan manusia. Allah lebih tahu malah sangat arif tentang manusia dari fizikal sampai apa yang berada dalam hati...
adakah kamu tidak percaya pada kata2Nya (al-Quran)?

kata2Nya (al-Quran)...
adakah untuk dibaca atau dilagukan supaya dapat menjadi sekadar halwa telinga?
adakah untuk dihafaz tanpa difahami dan diamalkan?
adakah untuk digantung di dalam rumah sebagai perhiasan?
adakah untuk dijadikan tangkal sebagai perlindungan dari malapetaka?
adakah untuk diletakkan dirumah sebagai penghalau hantu?
adakah itu ... dan ini...

TIDAK!!!

al-Quran bukanlah diturunkan untuk itu semua... semua itu hanyalah sampingan sahaja...

al-Quran untuk membaiki umat manusia
membaiki akhlak manusia yang sudah banyak terpesong...
mengeluarkan manusia dari gelap kepada cahaya...
seterusnya menjadi rahmat sekalian alam sekiranya each of us membawa panji-panji agama Allah ini...
untuk merealisasikan ustaziatul alam dimana keindahan islam dapat dilihat secara terang2an.

nota mirull:
1. cerita diatas hanya rekaan semata-mata.
2. jawapan teka teki: nasihat~
3. post ni ditujukan general tapi mostly untuk diri sendiri yang berlumba nak khatamkan al-Quran tanpa melihat dan merenung maksud dan pengajaran dari al-Quran.
4. coursework tinggal lagi satu... YAY... RTS RTS RTS RTS RTS
5. exam nak dekat... jadi tak boleh balik study week nih...
6. study study study study study study study study study study study
6. lepas beberapa coursework dalam seminggu... kepala terus sewel... ^*$%*$*%$^$#

Monday, April 18, 2011

Apabila Idola Muslim seorang Kafir

juz a simple reminder...

Barang siapa yang menjadikan seorang kafir yang buruk perangainya sebagai idola, dan dia mengikuti sifat2 dan perilaku buruk orang kafir itu, maka boleh dikatakan dia lebih kurang sama kafirnya...

nota mirull:
1. sibuk ngan coursework ngan exam yang mendatang... arggghhhh!!!!!! i hope i can cope with it~
2. semakin sibuk dengan dunia maknanya dunia dah meminta kita untuk cinta padanya...
3. sori blog.... banyak nak tulis tapi sibuk lak~






Sunday, April 10, 2011

Dimana Tamadun Islam?

Tamadun Islam...
sehebat namanya
dimana kemakmuran untuk semua
keindahan merata
dari seni bina hingga akhlak
menjadi ikutan semua kerajaan lain
semuanya dibina dengan binaan yang baik
atas dasar Islam
atas dasar Iman
atas dasar Ukhwah
Lillahi Taala...

Namun...
segalanya hilang begitu sahaja
bagai mimpi indah bertukar menjadi mimpi ngeri
tiada tempat bergantung
tiada tempat perlindungan
tiada tempat mengadu nasib

Kini...
apabila kita dihina
tiada siapa untuk kita minta pertolongan
yang ada hanya Allah

Bangkitlah umat Islam
bangkitlah Khairu Ummah
bangkitlah umat yang disayangi Rasulullah
sahut seruan Allah dan Rasul
dengan tugas kita
khalifah dan ibadah kepada Allah

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).
(As-Saff 61:10-11)

Sedarlah...
umat Islam dalam sengsara
lihatlah palestin
lihatlah malaysia
lihatlah mesir
lihatlah indonesia
lihatlah seluruh pelosok negara Islam
semua memerlukan bantuan seorang khalifah

Bilakah ianya akan berlaku?
semestinya bukan sekadar bercakap di kedai kopi
dan bukan hanya sekadar berangan dan bermimpi
tapi dengan usaha
usaha yang sungguh-sungguh
walaupun jasad ini hilang
demi memperjuangkan kalimah Allah~

nota mirull:
1.baru lepas ISK... kalau boleh nak pergi selalu la...
2.kadang-kadang bila fikir pasal umat Islam... tak kisahlah tengok kawan sendiri atau diri sendiri mahupun umat Islam di tempat lain...

Wednesday, April 6, 2011

Segmen : Mahu Jadi Diri Sendiri

aku join segmen kalau xde keje ngan kalau dah takde idea... so sekarang idea dah kering... join la segmen ni~



kena jawab sikit soalan...

ruang di dalam rumah yang menjadi kesukaan kamu?
bilik tidur sebab situ la tempat aku tidur dengan nyenyaknya... huhu

pengalaman pertama kali bersama sahabat karib kamu?
fly sama2 pergi warung wak kanang~

tabiat buruk kamu yang cuba diubah?
mengantuk dalam kelas... serius aku dah cuba sedaya upaya...

jika kamu menjadi guru sekolah, mata pelajaran apakah yang akan kamu pilih?
x boleh jadi cikgu... nanti kalau murid x paham aku pukul pulak... pastu aku masuk paper lak... aku tak mau la feymes sangat... hahaha

bagaimana kamu memujuk / menangkan rakan kamu yang sedang menangis kesedihan?
nasihat tentang hakikat kehidupan ini... ujian yang sedang Allah berikan... dan suggestion untuk dia hadapi permasalahan dia...

apa yang akan kamu lakukan apabila berada dalam keadaan marah?
buat benda yang best seperti main game, fesbuk atau blogging~

lagu rakyat atau lagu kanak-kanak yang cukup kamu gemari?
lagu ABC.... serius style... cuba korang nyanyi~

lelaki / perempuan idaman kamu berada di depan mata, apa yang akan kamu lakukan untuk menarik perhatiannya?
buat x tahu sambil mengingatkan diri ini bahawa aku masih belajar... biarlah Allah menjodohkan aku...

mata dan bibir kamu, mana yang kamu rasakan sering menarik perhatian orang?
mata aku xde la cantik sangat... sepet sikit... cam ala2 jepun korea cina gitu... hahaha

nak join kat sini

wallahu'alam

nota mirull:
1-esok ade test korean language.... aaaaaaarrrrrrrgghhhhhhh~
2-RTS x siap lagi... habis la group aku....
3-PCB belum solder... gelap masa depan aku...


Monday, April 4, 2011

Kisah Aku, Seorang Kawan dan Minah Korea~

selepas bertanya tentang KIN Festival, aku diinterview oleh seorang minah korea pure (bukan korea celup)... dia mahu membuat survey tentang happiness... dalam pada masa yang sama seorang kawan aku pun turut sama menggatal mahu diinterview oleh minah korea tersebut... cantik kata kawanku... aku pun ditemu ramah...


Soalan 1: What is your greatest happiness that have you achieve in your life?

aku sebenarnya nak jawab:
my greatest happiness is when I realise that I have the greatest gift that not all have it, that is Islam... and I realise that the Creator love me... He always send his message to me, but I kept ignore it until the time that I realise that He really loves me... I always disobey Him, but He kept giving me good grades, great parents, comfortable home and many more ni'mat. then I realise that He really love me...
Daripada Mu'awiyah (RA): Saya pernah mendengar nabi bersabda:"Sesiapa yang Allah hendakkan kebaikan kepadanya, Allah akan berikan kepadanya kefahaman agama." [Bukhari dan Muslim]

tapi disebabkan dia bukan islam aku hanya menjawab:
my greatest happiness is when I receive gift from special someone such as my parents and best friends... and getting good grades with all my friends beside me... bla bla bla

Soalan 2: Who make you happy?

sebenarnya aku nak jawab:
Allah always give happiness to me after an obstacle... to attain happiness is by having grief, therefore we can appreciate happiness more...
Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried? But We have certainly tried those before them, and Allah will surely make evident those who are truthful, and He will surely make evident the liars.
(Surah al Ankabut ayat 2-3)
ukhwah fillah makes me happy... I care for them, and they care for me...
On the authority of Anas bin Malik, the servant of the messenger of Allah, that the prophet said :

"None of you [truely] believes until he wishes for his brother what he wishes for himself."

[Bukhari and Muslim]
tapi sebaliknya aku menjawab:
all people around me makes me happy... they bring colours to my life... they make me happy with their joke and bla bla bla

Soalan 3: What do you do to make you happy?

sebenarnya aku nak jawab camni:
I always try to be happy by playing games and other activities that is wasting my time... but then I realise that by wasting my time for some nonsense thing did not make me any better... I just feel happy for a limited time... I know that there is other things that can make me happy for a long lasting forever unlimited time... that is the paradise... but paradise is way too expensive... thats why I always cuba-try-test to do everything and anything to achieve that... by do more good deeds, amar makruf nahi munkar and other that is mention in Al-Quran and As-Sunnah...

jawapan aku:
I play PSP to ease my stress... I play sports with my friends in order to stay fit and be happy... bla bla bla

Soalan 4:Give me an example of a happy person.

jawapan aku dalam hati:
those who fight for what they believe(Islam), they know how great Allah's paradise, and how awful that is Allah's An- Naar (Hell)... then they die to protect what they believe... that is the greatest example...

untuk soalan ni aku pass sebab aku rasa xde orang berjaya mencapai tahap yang aku rasa kerana aku nampak ramai kalangan umat Islam yang takut mati untuk memperjuangkan agama suci ini...

Soalan 5:Do you think you're a happy person?

aku describe diri ini:
I'm always unhappy because the amal I did is too small compare to what Allah had given me... there are sooooooooooooo many ni'mat that I have used to disobey Him... shame on me... shame on me... shame on me... but I'm still a bit happy because I still know Allah, I still in Islam... as long as I walk in this straight path... I'm gonna be happy(a bit of happiness)...

tapi aku cakap:
my friend says that I am a cheerful person... and bla bla bla...

Soalan 6:Describe yourself after 10 years.

dalam hati:
I don't know what will happen to me in 10 years from now... maybe I'm dead or still alive...
Setiap yang bernafas, pasti akan merasai mati.
I'm from my creator and to Him I will go back... Just hoping to die in husnul khatimah... not in su'ul khatimah~

aku jawab:
maybe I have a job, a family, a house, a car, a stabilize finance and bla bla bla...


selepas aku dan kawanku ditemu ramah, aku berkenalan dengan minah korea... kami rasa berada di syurga sekejap... bidadari depan mata bhai! haha

Secara konklusinya, carilah "happiness" yang sejati... mencari keredhaan-Nya~

wallahua'lam~

Nota Mirull:
1.report MATLAB x siap lagi.... habis la aku~
2.kawanku ni tetiba semangat nak belajar bahasa korea lak... hahaha... pelawok pelawok pelawok
3.semoga awek2 korea ini diberi hidayah... amin~

Saturday, April 2, 2011

Easy Math~



Simplify the following equation:

1) 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 ... (keep repeating~)

2) 15 x 13 x 21 x 15 x 19 x 31 x 45 x 32 x 55 x 22 ... (keep repeating with a non-regular number)

which of these question that is easy to answer?
absolutely question 1... why?

2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2... = 2^n where n = 1,2,3,4,5....

while question 2 is slightly hard to predict it's next number...

let we say the first question is a person that has a low ambition (this world)... then his action just keep repeating until he gets it and this boring cycle will pass down to his generation...

then, we say that question 2 is like a person that has high ambition (here after)... every action that he do contributes to his aim... day by day improving his believe that he will achieve his ambition... And he know that his ambition depends on his Creator.

In a nutshell, don't let your life just keep repeating the same thing... Have a better tomorrow... ke korang ade idea lain? komen la~

Wallahu'alam~

nota mirull:
1-esok ade tournament futsal... wish me luck!
2-ade ke patut aku jd kapten team... sepak bola pun tak tahu... haha

Wednesday, March 30, 2011

Kami Blogger Utagha

Assalamualaikum...

Hamba baru selesai kiranya menjadi sebahagian dari ahlinya Kami Blogger Utagha. Admin pun memintalah para sesiapa saja yang sudah menjadi ahli untuk berkalam tentang ia...

Maka bermulalah ceritanya~


Adapun sebuah ceritera. Tentang seorang manusia yang kini masih hidup kebarangkaliannya. Tentang seorang hamba yang mahu mengenali dunia (blogging). Kisah tentang asal usul diri Hamba. Nama hamba Merol Perkasa (nama klasik habis~).

Hamba berasal dari negeri hitam kuning putih yang kini bergelar Kerajaan Silver. Seingat hamba, dari kecil hingga sekarang berkampung di Utagha. 11 tahun hamba di Kerajaan Kedah. dan selebihnya di Kerajaan Silver hingga sekarang kini.

Sebermulanya hamba lahir ke dunia ini. Hanya bahasa utaghalah yang menjadi bahasa pertuturan hamba. Namun kini, pengembaraan hamba ke serata Tanah Malaya ini menyebabkan hamba menuturkan bahasa yang standard dikatakan.

Maka hendak dikatakan, hamba masih mempelajari ilmu hisab dan ilmu sihir (actually i mean engineering). Di negeri orang, di persempadanan negeri yang sembilan dan negeri selangor. Di tempat pengajian yang tidak ada rupanya sebagai tanah Melayu. Adapun ianya seperti tempat yang penuh gharib. Penuh dengan pelbagai negara kiranya. University of Nottingham Malaysia Campus tertera namanya.

Penulisan hamba tidak lain hanyalah madah hamba hidup di perantauan.

Akhir kalam~

wallahu'alam

nota mirull:
1-baru lepas tengok merong mahawangsa. mood pun ala2 mahawangsa...
2-sori la kalau x jadi bahasa klasik... hanya mencuba.

Sunday, March 27, 2011

Bunkasai dan Daurah~

Assalamualaikum...

weekend lepas agak busy... sepatutnya time cuti la rilek kan? tapi aku gatal-gatal apply jadi volunteer Bunkasai Festival...jumaat malam sabtu ada perjumpaan untuk volunteer... untuk buat preparation... aku apply untuk food section...

kenapa pilih food section? for several reason actually... tak kan seronok-seronok je pilih... setiap pilihan itu trial and error... untuk setiap pilihan perlu didasari dengan pengetahuan... dan pilihan itu perlu sampai kepada objektif hidup itu sendiri... ibadah kepada Allah... berikut adalah sebab aku pilih food section:
1) berjuang untuk menyediakan makanan halal kepada pengunjung muslim...
2) sebab mirull boleh masak... (tapi tak la pandai sangat… hehe)

malam tu just prepare barang je... so kerja aku hanya memotong... aku dedicated dalam kerja aku so aku pun buat dengan sungguh-sungguh... aku diam je sebab most of them Chinese yang cakap dalam bahasa yang aku tak faham… Cuma Afiq-kun je can communicate well with them sebab Afiq-kun can speak in several languages such as Mandarin ,Japanese and Korean… aku agak jealous dgn kebolehan Afiq-kun… dan keazaman untuk belajar bahasa semakin tinggi…. Aku diam juga sebab kat situ banyak juga amoi yang turut tolong… aku rasa agak malu sedikit (kononyela… ngehehehe). Aku diam dan byk buat kerja… setiap bahan aku potong dengan penuh gaya,mutu dan keunggulan(macam tagline rokok pulak~).

Untuk dijadikan cerita, semasa potong aku accidentally tersasar kena jari pulak…. Adoiiiii! Aku jerit akibat reflex diriku… semua tersentak dan meluru kearahku bertanyakan keadaan aku (mostly amoi yg datang…). Aku agak malu sikit… actually luka tak teruk pun… gimik je jerit kuat-kuat… hehe kuku je tercalar… “habis manicure you… rosak habis”,Afiq-kun secara spontan dengan lawak pondan dia… aku habiskan sampai pukul 1 a.m.

Keesokannya pula, aku bangun agak awal dari lebih kurang pukul 5… yela… nak mandi lagi, nak mekap la, itu la ini la (dah terpengaruh ngan Afiq-kun). lepas solat aku terus pergi uni untuk uruskan benda kejadah tu… disebabkan aku boleh masak, aku ditugaskan untuk masak yakisoba(mee goreng versi jepun) dan satu lagi ape ntah namanya tapi yakisoba makan ngan roti… resepinya diberikan kepadaku… aku mana la tahu masak makanan jepun, makanan melayu ngan western tu pandaila sikit… jadi, ini satu eksperimen ke atas japanese cuisine~

lepas pindah barang dengan jayanya… aku pun mula masak… start masak lambat… haish~ management kena improve ni… aku masak yakisoba straight dari kol 10.30 pagi sampai kol 1.15 petang… first time aku masak untuk jual… sebelum ni masak kat rumah untuk makan ngan family atau kawan je… aku amik rehat jap time peak hour… dengan alasan nak solat… muahahaha… lepas solat aku lari jap pergi tgk movie goemon smpai habis pastu pergi admin building pergi enjoy… kat admin building ade maid and butler cafĂ©, cosplayer ngan macam-macam lagi… sempat tangkap gambar ngan beberapa cosplayer…

anime ape ntah... aku bedal je amik gambar
sorang dari anime Bleach sorang lg ntah...
aku ngan ntah la sape ni

aku ngan character ape ntah dalam Bleach

Lepas tangkap gambar, aku tunggu konsert jap… semasa tunggu tu… adela beberapa orang dari food section minta tolong… aku minta excuse jap… pukul 3.35 petang baru start konsert j-pop … aku tak tahan duduk lama kat dalam tu… bising sangat… start je lagu kedua aku terus blah… sambung kerja sampai pukul 4.50 petang… pastu pergi solat jap… henpon bergetar… ade mesej…. Dari Assroul… bertolak ke Daurah pukul 6.15 petang… lepas kemas-kemas barang… aku pun balik rumah untuk bersiap ke daurah…

Lepas berlagha kat Bunkasai, kita mensucikan hati-hati kita dengan ilmu syariat pulak…

Assroul, Abdullah, Afiq-kun, Lutfi ngan Faiz sudah sampai kat Islamic Centre… lepas bincang-bincang semua, kitorang bertolak… sampai lebih kurang maghrib gak… lepas solat maghrib ada taaruf sikit pastu makan dalam dulang… lepas solat isya’muhadharah pun start… bertajuk Penyakit Hati:Cinta Pangkat… nak cerita semua panjang… insya’Allah dalam post lain akan dikongsikan~

Lepas habis je muhadharah, kami diminta tidur awal... memang itu yang aku tunggu… dah la penat dan mengantuk… memang nyenyak la tido… sebarang dengkuran aku x dengar langsung… Lutfi dan Faiz dah tak boleh tidur akibat orchestra of dengkur yang sangat asyik… nasib korang la… hahaha

Surah Al-Muzammil dialunkan tanda masa untuk bangun Qiam… Lepas Qiam dan Solat Subuh, pergi makan jap… pukul 8.30, daurah pun bermula yang bertajuk Hadis Ghulam… hadis ni sangat panjang… oleh itu, Daurah ni akan disambung bulan depan… huhu

rehat masa daurah dengan tidur
Lutfi, Faiz ngan Afiq-kun
ikhwah sebelah kanan~

ikhwah sebelah kiri~

dari dua event ini dapat aku lihat aktiviti manusia...

1)yang mana masih tidak sedar dari realiti kehidupan bahawa dunia ini sekejap...

2) yang sudah sedar hakikat sebenar tapi sedang berjalan perlahan-lahan belajar mengenai ilmu yang membolehkan seseorang mendapat syafaat di akhirat kelak... insya'Allah

Nota Mirull:

1-Minggu ni ada progress test la pulak… haishh… kena jadi extra hardwork…

2-lagi 2 juzuk~

Friday, March 25, 2011

1 Hari 1 blogger The Faceblog

ter-usha thefaceblog... so tangan terasa gatal untuk join... muahahaha (evil laugh)...

1. nama anda @ nickname

Mirull Ibnu Azman

2. nama blog anda & rahsia di sebalik nama tersebut
nama blog ...whatever... aku sebenarnya peminat fanatik final fantasy 8... nama blog ni dapat dari character Squall Leonhart yang selalu cakap ...whatever... kalau ade orang tanya dia...

2. ceritakan tentang blog anda.
blog ni menceritakan tentang diriku sebagai
-student universiti omputih celup (University of Nottingham Malaysia Campus)...
-orang yang concern dengan masyarakat yang hilang nilai keislamannya...
-orang yang join usrah...
-orang yang sentiasa memperbaiki diri
-dan banyak lagi... kalau ditulis nanti penuh pulak...
secara konklusi, blog ni cerita pasal pengalaman diri~

3. tujuan anda blogging
just untuk kongsi pendapat... dan sebarkan ilmu dan perkataan yang baik... perkataan yang baik juga sedekah~

4. harapan anda untuk blog anda.
supaya blog ni byk dikomen atau berkongsi pendapat... saya rela menerima kritikan yang membina~

5. sedikit nasihat @ pesanan kepada blogger lain.
berblogginglah perkara yang berfaedah dan sentiasa ada pengajaran dari post yang kita tulis... supaya menjadi peringatan kepada yang lain... belajar dari pengalaman itu bijak, tetapi belajar dari pengalaman orang lain lebih bijak...

kalau nak join click sini atau banner di bawah

sekian...

nota mirull:
-omaigad! lab report x siap lagi!
-ade daurah pulak minggu nih!
-lagi 4 juzuk nak khatamkan al-Quran... usaha lagi mirull ye!
-volunteer bahagian food dalam festival bunkasai... oh yeah! berharap untuk bangun awal esok~

Monday, March 21, 2011

Islam dan Kufr

Islam dan Kufr ibarat berjalan dalam gelap di jalur jalan yang lurus...

kita akan sentiasa kedepan tanpa tahu apa yang ada... kadang2 ada orang asing(Dajjal, syaitan, nafsu, etc) yang menggapai tangan kita dan memimpin kita ke jalan lain... dalam kegelapan kita hanya menerima apa saja pertolongan yang diberi...

sekiranya ada obor (ilmu pengetahuan), kita akan mudah untuk menyusuri jalan yang lurus ini dengan yakin (perbuatan)... kita juga dapat mengenal pasti siapa orang asing yang berada di tepi jalan yang sentiasa berusaha menyesatkan pengembara jalan lurus ini...

begitulah perbezaan antara muslim dan kafir...

muslim itu dengan pengetahuan dan perbuatan... muslim itu bukan dikenal melalui pakaian... bukan juga melalui keturunan yang Islam, mahupun di kalangan bangsa yang rata-rata menganut Islam...

perlu diingatkan sekali lagi... muslim itu dengan PENGETAHUAN dan PERBUATAN... x cukup kedua-dua ini x cukup...

orang yang pegetahuannya tentang Islam sama dengan orang kafir, adakah dia layak digelar Islam?

belajar di sekolah agama 5 tahun, lepas keluar sekolah, minum arak, zina, dan lain dosa menjadi perkara biasa, adakah dia layak digelar Islam?

tahu perkara itu haram, perkara itu wajib, lepas itu yang haram ditelan, yang wajib ditinggalkan, adakah layak dipanggil muslim?

tahu tentang utusan Allah yakni Muhammad S.A.W. keperluan untuk mengetahui tentang dirinya...serta kisah-kisah sahabat... tetapi artis yang diagung-agungkan... gosip artis barat, artis tempatan,artis korea dan artis lain cepat je tahu... adakah layak digolongkan dalam kelompok muslim?



post ini bukan untuk menghukum sesiapa... just untuk reflect on ourself... setakat mana Islam kita...

wallahua'lam

nota mirull: agak sibuk kebelakangan ni... subjek makin complicated... tambah ngan selesema lg... perghh... sakit kot~

Tuesday, March 15, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

terjumpa post baik punya dari Prince..

segmen abg BEN... kat sini
jom la join...



Latar Belakang
dilahirkan di Perak... teman orang perak tengah... seorang blogger yang x berapa gila... suka benda2 cute... ikan tu kira cute... binatang pink berhidung ke depan tu ermmmm~ x cute... hahaha

Profession
masih student di universiti omputih celup... UNMC stands for Universiti of Nottingham Malaysia Campus... dekan ngan bukit broga...

Blog Fevret
layan semua blog yang menawarkan informasi berguna seperti Blog Serius, Kereta Mayat dan lain2... blog BEN ASHAARI pun mirull layan gak...

Blog yang tidak suka masuk
apa-apa blog yang ada muzik... tapi kadang2 bukak je tapi tepaksa mute-kan speaker la...

Impian terhadap blog
berharap boleh kongsi suka duka, pendapat mahupun ilmu bermanfaat... sesungguhnya lebihan dunia(sampah dunia) ialah tidak memberi manfaat kepada semua...

simple je... so jom la join... klik sini

sekian~

Friday, March 4, 2011

6 perkara dalam 6 perkara

Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1.Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
hendaklah sentiasa istiqamah melakukan ibadat pada setiap masa kerana boleh jadi amalan kita yang sedikit itu mendapat keredhaan Allah...

2.Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
kurangkan melakukan dosa kecil dan x melakukan dosa besar... that's the gameplan to live in this world...

3.Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
banyakkan baca quran untuk mengenal Allah... kuatkan akidah dan keimanan kepada Allah... itu yang akan ditanya first sekali di akhirat...

4.Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
dalam 1 bulan terdapat 1 hari yang menyamai 1000 bulan... berlumba-lumbalah kamu mengejarnya... usah mengejar kuantiti... tapi usahakanlah kualiti...

5.Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
cukupkanlah solat lima waktumu... kerana ianya perkara wajib...

6.Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat didalamsemua hari.
tak tahu bila kiamat samada kiamat kecil(kematian) mahupun kiamat besar(hari kehancuran) akan berlaku... bersedialah kamu... nak jadi orang yang penuh penyesalan atau penuh kegembiraan yang teramat sangat? pilihan korang... (baca juz 30)

wallahua'lam

nota mirul 1: beberapa kali mencuba untuk menjadikan hobi mirull untuk menbaca novel... tapi sentiasa x berjaya... hobi yang sentiasa melekat ialah baca al-furqan je... sentiasa nak khatamkan quran bersama maksudnya...hasrah x pernah tercapai... xpe la novel2 ku sayang... cuba lagi tau...

"Jom Join Bloglist Blogger Baru"

Oleh kerana follower kurang... so mirull boleh la join! hikhikhik (gelak geli geli)

kalau korang nak join klik sini...

kerjasama korang untuk memeriahkan dunia blog dengan pendapat dan idea korang amatlah kami hargai...

Friday, February 25, 2011

Ni'mat in World and Al-Jannah (Paradise)

Describing Ni'mat in this small world and ni'mat in Al-Jannah(*may Allah grant us)...
An engineer-to-be perspective~

We all (muslims) know that Al-Jannah (paradise) is eternity and has infinity ni'mat... so we can conclude that

Al-Jannah = ∞

since ni'mat in this world is much much more little than the ni'mat in Al-Jannah,
let
World = 1

The world is 1 part of all ni'mat in Al- Jannah, so

1/∞ = World

base on wolframalpha any number over an infinite is 0... hence

World = 0

The world we live in now is nothing compare to Al-Jannah...


Al-An`aam : 032


Oh Allah... Please put this world on my palm... and not in my heart... so I can differentiate what is that has it's limit and what is infinite... to You we beg for help~

THINK WISELY

note from writer: first time writing a post in full English... sorry for broking this language... ^_^


Tuesday, February 22, 2011

Penyakit yg sering dihadapi manusia...

Assalamualaikum

just a simple update... kadang2 nasihat yg sikit senang melekat kat kepala...

sakit salah satu ujian kepada manusia... sejauh mana hamba-Nya mahu ingat kepada-Nya...

ada 3 jenis penyakit yang selalu meyerang manusia...

1-sakit yang boleh diukur menggunakan perkakas atau alatan yang dicipta oleh manusia (engineers especially...) seperti demam, SARS, selesema burung, dan lain2...


2-sakit yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi wujud dalam perasaan... penyakit ini dapat dilihat apabila perasaannya sudah capai tahap maksimum (stress)... contohnya sakit hati, makan hati, tawar hati, ambil hati, panas hati dan sebagainya...

3-sakit yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar... penyakit ini wujud secara sendiri berdasarkan sifat dan penampilan seseorang... penyakit ini dibentuk sejak kecil... penyakit ini ada kaitan dengan nilai kehidupan atau nilai kemanusiaan... penyakit jenis ini tidak membawa maut mahupun berjangkit... namun ianya memberi perasaan menyesal yang teramat sangat di akhirat kelak... penyakit ini menghantui semua manusia... namun manusia tidak sedar akan penyakit itu kerana manusia hanya menkaji perkara yang dapat dilihat dengan mata kasar... penyakit ini banyak merosakkan umat Islam pada akhir zaman ini... namun penyakit ini kebanyakannya hanyalah antara seorang manusia dengan Allah... contohnya seperti berikut:

a)Penyakit bicara adalah berbohong

b)Penyakit ilmu adalah lupa

c)Penyakit ibadah adalah riak

d)Penyakit berani adalah agresif

e)Penyakit cantik adalah sombong

f)Penyakit bangsawan adalah bangga

g)Penyakit budi pekerti adalah memuji diri sendiri

h)Penyakit malu adalah lemah

i)Penyakit mulia adalah menonjolkan diri

j)Penyakit kaya adalah kedekut

k)Penyakit pemurah ialah menyebut-nyebut pemberiannya

l)Penyakit agama adalah hawa nafsu

An-Nu’man bin Basyir berkata: “Saya mendengar Rasulullah saw bersabda, ‘Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahwa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah hati.‘” (HR. Bukhari)
repair kereta boleh, takkan repair hati tak boleh?

wallahua'lam~

nota sang penulis: tahniah kepada KISAS kerana berjaya merangkul sbp terbaik 3 kali berturut2 untuk stpm... semoga berjaya untuk terus menaikkan nama Islam melalui keputusan korang yang cemerlang disamping kekangan waktu dan program yang padat disana~