Saturday, May 21, 2011

Sendiri Buat Sendiri Tanggung

setiap sesuatu dalam hidup kita merupakan trial and error... kita belajar untuk meningkatkan peratusan kejayaan kita dalam kehidupan trial and error ini... setiap pilihan itu untuk diri sendiri samada pilihan yang baik atau tidak... terima sajalah keputusannya~
Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, maka itu adalah untuk dirinya sendiri, dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan, maka itu akan menimpa dirinya sendiri, kemudian kepada Tuhanmulah kamu dikembalikan.
(Surah Al-Jasiyah,45:15)
orang yang melakukan amal saleh semestinya mengharapkan balasan yang setimpal atas amalannya... sepertimana seorang pelajar yang rajin belajar untuk peperiksaan... pagi petang siang malam menghadap buku rujukan... semua tutorial math dia siapkan (aku x pernah siapkan semua... haha) semua handout dia baca dan rujuk buku rujukan (buku Halliday Resnick ngan Hughes for Electrical aku x pernah rujuk... haha) sampai orang anggap mamat tu dah sebijik macam buku (hyperbola yang menggambarkan ilmu mamat ni hampir sama dengan buku atau dlm bahasa simple... buku rujukan bergerak) dia belajar dengan harapan dia akan mendapat markah yang gila babeng (binatang pink berhidung kedepan + kambing = babeng) tinggi...

dia menjawab peperiksaan dengan hati yang tenang dan dengan confident... kawan sebelah yang menggunakan jurus tengkuk zirafah (teknik meniru. don't try this in exam hall) pun setuju ngan jawapan mamat ni... nak kata jawapan dia memang superb!

result pun keluar... dan mamat tu pun terkejut yang result dia fail...



dan seorang lagi pelajar yang malas gile... pagi petang siang malam memang duduk depan laptop main DoTA... dah boring main PSP lak... dah boring main futsal lak... dah boring main itu ini... tutorial x pernah siap (atleast aku buat sikit...) handout tak pernah baca... bila ditanya "apa itu flux?", dia menjawab "jenama sabun mandi kot". "dia ni dah la tak genius, pemalas pulak tu.",kata-kata yang selalu meniti di bibir kawan2 dia... tiba time peperiksaan... dia menjawab dengan menggunakan teknik nota tersembunyi dan teknik formula curse (formula yang penuh di atas tangan).

result pun keluar dan dia mendapat distinction dalam setiap subjek... dan dia gembira dengannya...

persoalannya: layakkah kedua-dua pelajar mendapat keputusan mereka?
Apakah orang-orang yang membuat kejahatan itu menyangka bahwa Kami akan menjadikan (memberi balasan) mereka seperti orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh, yaitu sama antara kehidupan dan kematian mereka? Amat buruklah apa yang mereka sangka itu.
(Surah Al-Jasiyah,45:21)
pandai buat pandai la tanggung... takkan la nak main cheat lak... dalam hidup ni mana ada cheat... nanti jangan pulak menyesal dan melutut depan Pencipta minta dikembalikan ke dunia...
Dan (pada hari itu) kamu lihat tiap-tiap umat berlutut. Tiap-tiap umat dipanggil untuk (melihat) buku catatan amalnya. Pada hari itu kamu diberi balasan terhadap apa yang telah kamu kerjakan.
(Surah Al-Jasiyah,45:28)

pada masa tu tak boleh patah balik dah... ibarat voltage yang melalui diode... ia hanya boleh forward bias tapi tidak boleh reverse bias... (ape yang aku merepek nih? haha)

kesimpulannya, akhirat ini bukannya fiksyen semata2, tapi ianya fakta... byk muslim tahu pasal akhirat... dok kedai kopi pong pang pong pang bersembang pasal akhirat... pandai cakap tapi tak pandai buat... dah tahu akhirat, beramal je la...

Ade Bran?

nota mirull:
1. habis exam awal... pergh best giler... boleh kacau budak2 yang x abis exam lagi... muahahahaha(evil laugh)
2. dah habis exam, pening lak... xtau nak wat ape... arghhhh! tension aku~
3. plan nak keje masa cuti... nak keje ape ea? any suggestions?
4. nak balik umah... yay!
5. hampeh betol... habis blog aku kena reset akibat tuka link... pandai tukar pandaila tanggung... haha






3 comments:

Puan Kutu said...

adatlah..manusia pandai cakap jer,nak amal mmg payah..:)

Mirull Ibnu Azman said...

bila kita lawan adat(yg tidak baik) yg dicipta manusia... dari situ lah pahalanya... dari situ nampak ganjil kerana tidak mengikut norma masyarakat... adakah masyarakat kini sedar yg mereka mengikut norma org kafir dan umat terdahulu...

Anonymous said...

perh hebatlah penulis ni pandai beramal dengan apa yg tahu. tak cerita lebat harapnye