Monday, February 7, 2011

Sem Baru!

Assalamualaikum...

cuti sudah habis... tiba masanya untuk kembali ke uni! (yay?) sebenarnya aku tak suka duduk kat rumah... bukan tak suka jumpa parents... tapi sebab iman drive akan slow kat rumah... makanan sedap mak masak... nak puasa pun susah... tak tahan godaan makanan... haishhh~ pastu surau punya la dekat dihati... maghrib pun malas nak pegi... terima kasih kepada drama melayu tiramisu... maksurat jgn cerita la... memang tak la... sukan pula hanyalah berbekalkan kehandalan jari mengendalikan Play Station Portable... memang aku sentiasa sihat lah katakan...

sem 2 First Year menyambut ku dengan tangan terbuka terutama universiti (yela... dah aku ni sumber pendapatan universiti la katakan... haha)... kali ni bapaku suruh bawa kereta wira yang baru dibaiki akibat x start enjin 6 bulan... peluang ini aku grab (gaya zizan raja lawak)... boleh memudahkan perjalanan ku ke uni...

kelas first aku boleh dikira insya'Allah boleh skor... dengan penyampaian yg mudah difahami... namun... kelas kedua agak menghampakan... penyampaian yg bagus dr segi point tapi lack satu benda... slang english dia... certain word yang dia cakap aku tak faham... berkali-kali aku recall perkataan apa yg dia cakap... by the end of class baru tahu word apa dia cakap tadi... paling best sekali kalau dia cakap mesti kepala goyang sekali... fikiran nakalku membisikkan,"kalau pegang kepala dia , dia boleh cakap tak?".

pada aku lecturer camni ujian gak... ujian untuk menguji aku samada aku nak belajar atau main2... dalam sistem pembelajaran pun dah senaraikan objektif yang perlu kita capai... that means setiap benda ada tujuan atau reason... bukan untuk main2... main2 leads you no where~

dalam al-Quran pun dah tertulis lama dah...

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ
Dan tidaklah Kami ciptakan Iangit dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya dengan bermain-main.
(Surah Al Anbiyaa';16)


ingat setiap benda ada tujuan... renung diri sendiri... adakah diri telah diusahakan kearah tujuan itu?

wallahua'lam

ps:harap nya azam sem ni boleh berjaya... semoga dipermudahkan jalan menuju puncak kejayaan yang hakiki~
I need that revolve to persevere
-Squall Leonhart in Dissidia Final Fantasy-

2 comments:

Wen said...

hehehehe letc tu bangsa apa? u ckp goyang klpala... terus i imagine he/she probably an indian hahaha

Mirull Leonhart said...

bingo! jawapan yg tepat~