Thursday, January 20, 2011

Tawakkal, Redha dan Bersyukur~

Assalamualaikum

Exam dah habis... seterus nya review paper exam...

Circuits and Fields 1
exam pembukaan menandakan sem 1 akan berakhir tidak lama lagi... This is Simpel (Amin Malek,2010)... seperti apa yang lecturer aku cadangkan subjek ini memang "senang"... tak cukup nafas aku menjawab soalan yang "senang" seperti yang dikatakan oleh lecturer yang ku sayangi ini(dengan tangan di dada dan mata pandang ke atas)... aku keluar exam hall seperti orang kalah judi...

Computer Engineering
exam yang paling tak masuk akal... dah namanya computer engineering... kena la duduk depan komputer... secara tradisinya, subjek ni kalau final kat depan komputer... tahun ni lain pulak... semuanya atas paper... dah tu... terkial-kial aku jawab... ntah apa aku tulis atas kertas tu aku pun tak tahu... mungkin aku tertulis I LOVE SPONGEBOB atau pun I LOVE ************(nama awek yang tidak boleh didedahkan kepada sesiapa)... harap2 aku tak fail...

Electronics Engineering
paling cuak menjawabnya... sampai je kat exam venue... terlupa satu benda... ALAMAK! BEKAS PENSIL AKU! alhamdulillah ada kawan2 aku yang membantu aku... pensel dan pen aku buat bekal untuk menulis semasa test... kalkulator pulak tak ade... untuk soalan binary code decimal dan pelajaran yang sewaktu dengannya, aku jawab guna kepala-lator sahaja... walaupun tak boleh check jawapannya... aku gamble saja kerana insya'Allah, apa yang aku belajar ikhlas (atleast for this subject)...

Engineering Mathematics 1
soalan yang average... tak susah tapi tak cukup masa... still perlu improvement dalam menangani isu menyusun waktu dengan efektif... hope to get above 60%...

Communication Engineering
soalan noise memang memberi impak yang mendalam terhadap diri ini... formula yang dihafal telah berterabur dek kerana rakus menjawab soalan LTI System dan soalan definisi... terutama noise... kalau ditanya apakah itu noise... seriusly... aku boleh jawab dengan jujur... tapi usah ditanya SNR, Noise Factor mahupun Noise Figure, nescaya aku tidak akan tidur malam... Noise umpama nightmare...

Based on these situation, inilah keadaan aku setiap kali exam... aku tawakal dan redha je... "Tawakal je bro",kata seorang kawan aku yang tidak mahu namanya disiarkan dimana-mana media elektronik... "betul cakap kau",balas aku singkat...

Konsep Tawakal
Usaha + Menyerahkan hasil pada Allah = Tawakal

tawakal... semua orang islam yang belajar di Malaysia tahu tentang perkara ini... tapi tak banyak yang tahu mengamalkannya...

قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Katakanlah: "Sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kepada Allah orang-orang yang beriman harus bertawakal."
(Surah At-Taubah;ayat 51)

Allah yang menentukan... Allah Maha Mengetahui tentang apa yang akan berlaku pada kita... kita sebagai hamba-Nya haruslah redha dengan apa yang telah diberikan... Ibarat sebuah robot yang dicipta oleh seorang saintis A... Robot itu dicipta dengan hebat... boleh berfikir secara rasional dan boleh menentukan apa yang dikehendakinya... jika robot itu meminta bateri badannya ditambah kuasa... adakah saintis A akan menambahkan kuasa pada baterinya... hanya saintis A sahaja yang tahu kesan jika ditambah kuasa pada robotnya... mungkin certain wayar akan terbakar, short circuit, reset, atau kemungkinan x mungkin akan berfungsi...


Begitu juga dengan manusia... Jika manusia itu mendapat apa yang diingininya... mungkin ada consequences yang menyebabkan dia terpesong dari jalan sebenar yakni jalan menuju Allah...

Sesungguhnya telah banyak nikmat dan rahmat yang telah manusia kecapi sebenarnya... makanan, minuman, pakaian, ibubapa, pancaindera, dan macam2 lagi... korang semua tahu kan... syukur dengan apa yang diberi-Nya... belajar menjadi makhluk yang bersyukur... x salah kn?

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar kepada-Nya kamu menyembah.
(Al-Baqarah; ayat 172)



Wallahua'lam

p/s: semoga Allah memberikan keputusan yang terbaik untuk aku... jika dengan mendapat percentage tinggi aku akan lupa pada-Mu... aku lebih rela gagal di dunia dari gagal di akhirat kelak~

4 comments:

hazwani haris said...

perasaan kita pasal noise sama! SNR ke noise factor ke figure ke bla3 satu ape pun x ingat -_-'

ape2 pun amirul, kita tawakkal jela :)

Mohd Ridhuan said...

tawakal...
usaha dah..
heeheheheh

misSbLurRy said...

aku klo lepas exam xde nak ngat dah.....
terus balik bilik...dan tidur...
ahahah

Amiey White said...

Ingat cerita pasal gundam hehe