Monday, January 17, 2011

Saya Pelajar UNMC

Assalamualaikum...

ternampak tawaran kat satu blog.. aku terus tulis post ni...



sekarang musim exam... last paper on 19 Jan 2010... lepas tu MERDEKA!!! hehe

Sekarang belajar di University of Nottingham Malaysia Campus (UNMC) mengambil kursus Electric and Electronic Engineering... Masuk UNMC Julai 2009 untuk program foundation UNMC... dan sekarang kat hujung semester 1... dijangka akan tamat pengajian bulan Mei 2014... Insya'Allah dengan izin Allah...

UNMC dr pintu depan


Di UNMC, pelajar Malaysia boleh dikatakan sikit... kalau datang sini... korang akan rasa korang kat oversea... bahasa perantaraan kat sini mostly English... kan bagus kalau semua pelajar asing diwajibkan belajar Bahasa Malaysia kalau nak belajar di Malaysia... senang sikit nak cakap ngan diorang... aku dah la x power speaking... kalau try pun bersepah English aku... broken habis...

Pengalaman pahit yang x dapat aku lupakan ialah apabila jatuh motosikal selepas melanggar satu lubang besar dalam perjalanan ke kedai mamak... first time bawak pagi2 buta, first time jatuh moto... nasib baik x de yg patah...sweater koyak ngan seluar jeans... dah la aku ade satu je seluar jeans... kawan2 aku yang byk bantu aku... hantar aku pergi klinik... thnx korang yg sudi jd kawan aku dan sanggup tolong aku... (T.T) time final week lecture lak tu... dah la tak pernah miss lecture... so, lepas eksiden ter"paksa"lah tak datang lecture... haha

Pengalaman Manis pula bersama kawan2... disebabkan UNMC ni agak free untuk keluar... so merata la kitorang berjalan melihat ciptaan Illahi dan ragam manusia~


daki broga... tinggi tau broga nih... hahaha

ragam kawan masa study...

study kat library

sambut birthday nazmi kat Alamanda


kelas komputer... blaja javascripting...

kat kelantan bersama ikhwah...

projek PCB first year...


jambatan kat pekan broga

study+tidur=studur


kalau nak join blogger pelajar Universiti Swasta... daftar kat sini...

seterusnya nak kongsi ayat Al-Quran...

اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ
Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.
(Surah Al-Hadid ayat 20)
kita dijadikan oleh Allah untuk melaksanakan tanggungjawab yang telah ditetapkan oleh-Nya seperti dalam Al-Quran... iaitu untuk beribadah kepada Allah dan Khalifah di muka bumi... di musim peperiksaan ini, janganlah kita fokuskan study sampai terlupa matlamat kita untuk mengejar keredhaan Allah dan mendapat syurga... semua mahu syurga, tapi macam mana usaha kita untuk mendapatkannya... adakah sebab syurga ini tidak kelihatan menyebabkan kita tidak bersungguh-sungguh... adakah kamu mahu pahala dibalas dengan matawang di dunia... kadang-kadang apa yang kita tak nampak itu lagi best ganjarannya~

Wallahua'lam

9 comments:

hantu GiGi said...

salam perkenalan hantu GiGi dr UIA!!!aummm!

mySheiRa said...

salam kenal dr stdent utm :)

puteri cahaya. said...

wah, cantiknye tempat awak dik.. sweet.. spepun, salam kenai dari akak Uitm.. jemput singgah blog akak ye dik.. kat sini http://ainblogger.blogspot.com/2011/01/saya-pelajar-uitm.html

dan akak meriahkan followers sini ye.. macih

tenangsudey said...

wah UNMC nampak macam best je suasana sini.. x pelik la student2 dia best2..

anNaqia said...

owh, br tau unmc tu ape.
membe ade sorg blaja kt ctu. ee jgk. da grad thn lpas. :)

MisS NadRAH said...

aiii..salam ukhwah=)

MisS NadRAH said...

aiii..salam ukhwah=)

miss keila said...

wah..hehehe btw slmat berknalan juga..;)

apis said...

pengalaman pahit aku kne kick dri notts. lagi best kan. kah3.