Monday, December 27, 2010

...Exam Preparation...

Assalamualaikum silent readers sekalian...

exam aka ujian ini perkara biasa... sistem pembelajaran sekarang ini memang camni... kalau x manusia belajar lepas tu lupa... dah memang penyakit manusia camtu... tak kan la kita nak mengagak hari akan sentiasa cerah... mungkin akan hujan... tak kan kita berharap hidup sentiasa happy dan tiada rintangan sedangkan kesusahan dan kesedihan menjadikan kita menghargai segala kesenangan lantas menjadikan kita tabah dalam mengharungi kehidupan di zaman hutan batu ini...

أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا ءَامَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
(Surah Al-Ankabut:2)

dapat cuti 3 minggu... 1st week term break... lagi 2 week study week... balik la rumah kejap... memang tak study la... dah duduk umah... enjoy je (kat uni pun enjoy juga~ huhu)...

sekarang kat uni diharapkan dapat belajar dengan semangat... aja aja fighting!
nak study kat mana? itu yang musykil... nak study kat tcr... memang konfem tak study... dah bukak buku bertajuk "muka"... memang baca buku tu la... lagi satu buku allkpop ngan youtube... konfem jahanam result aku...

study kat library? memang mengantuk... asal sebut perkataan L ni aku dah ngantuk... ntah... cuba la study situ... benda yang manusia tak suka itu kadang-kadang adalah yang terbaik untuk manusia... meh tengok jadual exam jap...

lagi beberapa hari lagi... memang masa packed... ada aktiviti ngan ikhwah... kena study lagi... pada masa camni kemahiran munazzamun fi syu'nihi (teratur dalam urusan) amat membantu...

28 Dis-29 Dis: Study!
30 Dis-2 Jan:Mukhayyam kat gunung X
3 Jan: Rehat jap~
4 Jan - 8 Jan: Study lagi!
9 Jan - 19 Jan: Study intensively!
19 Jan pukul 7.00 malam: MERDEKA!!!

dah cukup la setakat ni... masa-masa camni la kena constant berdoa... insya'Allah...

wallahua'lam

ps: nak daki gunung tapi stamina x prepare lagi... hadoi~

1 comment:

fadilatul adha said...

pas 19 januari, kite ada cuti 2 minggu..