Thursday, December 2, 2010

Kalimat yang Baik dan Buruk.

Bismillahirrahmanirrahim...

terbaca beberapa ayat time tilawah hari tu...

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ
Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya (menjulang) ke langit,
تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ
pohon itu memberikan buahnya pada setiap musim dengan seizin Tuhannya. Allah membuat perumpamaan-perumpamaan itu untuk manusia supaya mereka selalu ingat.
وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ
Dan perumpamaan kalimat yang buruk seperti pohon yang buruk, yang telah dicabut dengan akar-akarnya dari permukaan bumi; tidak dapat tetap (tegak) sedikitpun.

(Surah Ibrahim:24-26)
Kalimat Yang Baik

berdasarkan ayat 24 dan 25... Allah menyuruh hamba-hambanya menyampaikan kalimat yang baik... "kalimat yang baik" ialah kalimat tauhid, segala ucapan yang menyeru kepada kebajikan dan mencegah dari kemungkaran serta perbuatan yang baik. Kalimat tauhid seperti "laa ilaa ha illallaah")... sebagai contoh...

Situasi:mengejutkan kawan untuk bangun subuh...
Masa:lewat waktu subuh...
Tempat:bilik tidur yang nyaman...

A membuka lampu lantas bermulalah scene mengejut subuh...
A:S... bangun la... dah subuh ni... D... oh! D.... bangun... nak dekat pukul 7 nih...
S:jap2(sambil menarik kembali selimutnya)
D:ye... nanti aku bangun...
A:cepatlah bangun...
keadaan sunyi... kedengaran suara A mengalunkan ayat al-Quran...
S masih dalam pelukan bantal peluknya dan D bangun... dengan lemah longlainya ke bilik air untuk mengambil wuduk...

situasi ini menunjukkan apabila kita diseru dengan kalimat yang baik... mereka melengah-lengahkan masa untuk menyahut seruan itu...

pohon yang sihat... akar yang kuat serta tegak melangit... ditambah dengan buah pada setiap musim... itulah ibaratnya kalimat yang baik...

Allah membuat perumpamaan untuk mengingatkan manusia... sbg contoh... kalau seorang manusia diingatkan secara direct... kadang-kadang mereka mengendahkan peringatan yang diberikan... pada masa itulah kita perlu gunakan kaedah memberi peringatan yang lain seperti memberi perumpamaan...

Allah memperingatkan manusia dengan sifat al-Alim (Yang Maha Mengetahui)... kerana sesungguhnya Allah mengetahui apa yang terkandung dalam hati hambanya...

Kalimat Yang Buruk

berdasarkan ayat 26 pula..."kalimat yang buruk" ialah kalimat kufur, syirik, segala perkataan yang tidak benar dan perbuatan yang tidak baik (ajakan kearah kemungkaran)... sebagai contoh...

Situasi: mengejut orang untuk bangun asar
Masa: sekitar waktu asar
Tempat: ruang tamu
A baru balik dari kuliah... M sedang tidur... mulut ternganga... lalat mengelilingi mulut M... A menghalau lalat itu (scene lalat ini ditokok tambah... harap maklum...)
A: hoi M... bangun la... dah solat asar... dah pukul 6 dah ni...
M:ermmmm... jap... jap... (sambil mengiring ke kanan)

lantas J datang dari dapur... ingin membincangkan isu peserta survivor yang terpaksa bogel untuk menjalani pertandingan itu... pakcik google ditanya...
J:uish... betulla... kesian diorang kena bogel... ade yang menarik diri sebab x sanggup bogel... tengok dia ni... telanjang (padahal di screen hanya ditayangkan gambar peserta lelaki yang memakai boxer sedang berlari...)... hoi M.. meh la tengok ni...
dalam sekelip mata si M sudah berada di sebelah kami semua...
kami semua ketawa...

lihat... apabila diseru dengan kalimat yang buruk... mereka segera mengejar tanpa melengah-lengahkan masa walau sesaat... keadaan ini amatlah terbalik...

apa yang ada pada pohon yang sudah dicabut akarnya? sudah tidak ada harapan untuk kembali seperti sediakala apatah lagi untuk kembali tegak... apa yang kita dapat dari pohon seperti ini? tiada hasil... bukankah begitu? kalau tak mampu pulih dan tegak masakan pula mengeluarkan buah... tapi persoalannya mengapa kita mengejar perkara itu?

jika dibandingkan dengan pohon yang sihat... akar yang kuat serta tegak melangit... malahan lebat dengan buah... bukankah itu yang sepatutnya kita kejar?

elak mengumpat, mencela dan lain-lain kalimat yang buruk... kerana semua ini tidak memberi sebarang kebaikan kepada diri manusia malah menambah pelaburan dalam neraka...

tepuk dada tanya iman... jika iman lemah hanyutlah iman dalam nafsu...

(amaran!! label huruf A,D,S dan J mewakili nama... nama tersebut merupakan rekaan semata-mata...)

Wallahua'lam

ps1: masih dalam mode repair hardware dan software diri... susah betul!
ps2:progress test dah habis... math test pun dah habis... sekarang ni masa nak study pulak... tetiba homework circuit pulak muncul... hohohoi~(gaya m daud kilau)
ps3:PSP dah direpair... kena pndai bahagi masa untuk main... x boleh lalai nih... kang nanti solat kemana study kemana...
ps4:usrah minggu lepas direfreshkan dengan 10 muwasafat tarbiah... dah nak terdelete dari minda dah... nasib baik ade orang ingatkan... begitu lah kepentingan usrah kepada diriku... mengingatkanku supaya tidak melalui jalan selain dari jalanNya...

3 comments:

Qurratua'yun said...

jazakAllahikhair pd peringatannya..=)

meman said...

mirul.. napa aku xda?? hehe

Mirull Leonhart said...

sebab dah ade orang gne A... xde idea nak ltak ko huruf ape...