Thursday, December 16, 2010

Ujian Hidup...

bismillahirrahmanirrahim...

dah lebih seminggu tak update blog... almaklumlah... student la katakan... sibuk ngan study,assignment dan exam... semua itu ujian kepada student supaya berupaya untuk berada dalam situasi yang tegang disamping mempelajari teori yang berkaitan dengan pekerjaan kita...

begitu lah juga dengan kehidupan... kadang-kadang kita akan didatangkan ujian...


أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا ءَامَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
(Surah Al-Ankabut:2)

begitu juga dengan diriku... diuji dengan kemalangan motosikal...syukur pada Allah kerana pada masa itu ada kawan-kawan tolong diri ini...hantar pergi klinik... serius pedih rasanya... pengalaman paling perit yang pernah aku rasakan dalam hidupku... tapi ada seorang akh mengingatkan aku pada masa aku ditimpa ujian semester lepas:

أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ ءَامَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ
Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.
(Surah Al-Baqarah:214)

apa yang aku alami ini tidaklah teruk seperti umat yang terdahulu... oleh itu aku bersabar untuk menghadapi semua ini... bersyukur kerana diberi nikmat untuk masih hidup untuk melakukan amal ibadah... dosa tak banyak... tapi berlambak-lambak je... haha

wallahua'lam

ps1:sakit betul aku menaip post ni... disebabkan sakit la aku tulis post ni pendek...
ps2:dah bgtau parents dah pasal kejadian nih... mereka terima dengan redha... nasib bek tak kena marah... hehe
ps3:alhamdulillah essainmen dah habis sebelum eksiden... takde la ibarat sudah jatuh ditimpa tangga...

3 comments:

hazwani haris said...

bila eksiden amirul? kat mane?

Mirull Leonhart said...

kat depan desa amal jireh... hadoi... sakitnya badan... sebab tu x pegi kelas... (^_^)

hazwani haris said...

tula. ade dgr cerita smlm. mus dgn ammar cakap. rasa2nya lah, ade lalu kat tempat kejadian time tu, sbb time tu keluar gi makan. tp x tau pulak anda yg eksiden, maafla ye :(

anyways, get well soon! :)
classes dah habis dah pun for this sem, so takpe je ^_^