Saturday, March 27, 2010

Ini sejarah aku... bukan ISK mahupun buku sejarah,,,



aku tetibe rse rindu kat skola lame plak... sbb biah solehah die... sbb 5 unique die... sbb kwn2 nye... sbb guru2nye... sbb tempat mengajar aku pasal islam dgn lbey detail... sbb tempat tu byk ubah diri aku yg hina ini... sbb tempat itu byk mengajarku pasal istiqamah dlm beramal ...sbb...blablabla.... byk aku bley cakap...

the point is aku rse tmpat yg aku dok skang cam x best je...skang bru aku taw tentang dunia luar... tempat yg x menyuburkan kasih(ukhwah)... tempat manusia kutuk sesame sendiri... tempat yg boley menggugat keimanan... tempat manusia sling benci membenci... tempat dimana penyakit hati kian menular... tempat mencabar kesabaran... tempat orang bodo agame nmpk bijak di pandangan masyarakat... blablabla... dan mcam2 lg...

aku rse mcam nak burst je... dah sedih ngan keadaan umat sekarang... benda yg kurang penting dipentingkan... bende yg penting diremehkan... klau dpt dgr keaiban org len,semua org nak gitaw...

actually... aku x pernah marah sejak msuk skola agame X nih... sbb skola agame X ni mengajar aku mcam2 benda baik... aku dr smk(Sekolah Menengah Kebangsaan) dr form 1 smpai form 3 je... pastu x pernah pegi skola agame pown... juz blaja kat skola... due to family yg kurang berada... bkn dr SMKA(Sekolah Menengah Kebangsaan Agama), SMA(Sekolah Menengah Agama), SABPK(Sekolah Agama Bantuan Penuh Kerajaan), SMAP(Sekolah Menengah Agama Persekutuan), Maahad Tahfiz mahupown Sekolah al-Amin... pastu aku msuk skola agame... so korang kire ar bape thn je aku msuk skola agame???
2 TAHUN je...

Sepatutnye org yg dah lme msuk skola agame (sjak dr rendah hingga menengah atas) ni sepatutnye tunjukkan contoh yg baik kpd org cam aku... Aku bukan nak burukkan bdak skola agame... tp aku minx diorang ni bley pimpin aku... ajar aku... tegur aku... ape yg aku tersilap... bknnye condemn aku... kutuk aku... hina aku...

aku dr kecik nak masuk skola agame(Sekolah Agama Rakyat) ... sbb family aku yg susah ni yg mengehadkn pendidikan aku mse kcik... diorang cakap skola tu jauh la...nak jge keselamatan aku la... jln pegi skola agame tu bahaye la...byk alasan plak... tp aku taw... family aku mmg x mampu... Lpas UPSR lak aku nak try mohon SMKA plak... mak bapak aku still x bg lg... sbb mmg family aku x mampu tanggung aku... nak wat camne...



Lpas PMR lak... aku try minta lg kat family aku... tp... still... diorang ckp ktorang still x mampu hantar aku ke skola agame mahupown MRSM.... Smpaila aku dpt surat twrn SBP yg menawarkan aku ke skola agame X... aku try minta lg... keputusan yg sme aku dpt...ini peluang terakhir aku untuk msuk skola agame ni... tp aku x berputus asa lngsung... aku try crik sebab kenape aku perlu msuk msk skola agame X... dan... aku perlu mncari cara camne nak pegi sne...

Bpak aku ckp sbb result PMR aku ni... aku dpt anugerah dr pihak ATM(Angkatan Tentera Malaysia)... anugerah ni untuk anak askar yg berjaya dlm peperiksaan...dpt RM1000 sbg hadiah... dan total RM900 dr saudara aku... aku dah dpt cara untuk msuk skola agame X... gne duit anugerah tu je la... wlaupown camtu... bpak aku still x setuju aku pegi skola agame X(sbb aku taw die x nak berenggang ngan anak die)... tp aku still keras kepale... nak pegi gak... aku juz dok dlm bilik menangis... aku nak pegi sne... dlm ati kecil ku... aku berdoa... Ya Allah... msukkan aku ke tempat yg baik... aku x pernah dlm kelompok itu...

Alhamdulillah... family aku setuju setelah aku mogok dlm bilik... aku dpt msuk skola agame X...
(cerita ini kwn baikku faqir pown x taw... sori x bgtaw kat ko...)

mak ngan bapak aku ske perubahan aku setelah dua thn kat ctu... aku mnjd harapan mereka setelah mereka nmpak perubahan aku... aku berubah wlaupown sedikit... still memberi kesan positif kpd mak bapak aku...

So korang yg ade family yg agak berada ni... yg dpt pegi skola agame ni... ptutnye bersyukur... Pastu yg dah lme idop kat skola agame spatutnye jd lbey bagus dr aku... ptut bley serap sgle ilmu yg korang belajar kat sne...

hnya sekadar pandangan dr insan skola agame X...
wassalam...

4 comments:

Hafiz Majdi said...

Mirull jgn la sedih2..nanti aku pon sedih jugak...=(..aku pun xsuka hidup kat Cyberjaya..dipenuhi oleh foreigner yg aku sifatkan kurang ajar..tp nak buat mcm mana..kita lepas kuar dari KI 'fantashiru fi ardh' kan....life must go on dear...

Mirull Leonhart said...

yup... i know that... but it is really hard for me... i always smile in front of my friends... behind them i cry... they didn't know the truth~

wadah kita said...

kadang2...Allah nk kite belajar dari kesusahan yang kita hadapi...kerna itu Allah menilainya dengan niat kita~~semoga kau ikhlas menerima ilmu yang kau terima sahabat^_^..
i noe u r the best!

Zaid Harithah Mohd Badry said...

wasiat wea kepada anak-anak buahnya diriwayatkan dari sheikh danial irfan al-juhuriyyah katanya: bukak surah al-ankabut ayat 2 hingga 6. semoga istiqamah akhi.