Thursday, May 27, 2010

Overview Kehidupanku Selepas Alam Sekolah

Lpas amik result... aku dok umah goyang kaki kegembiraan apabila result aku tidak seperti yg aku sangkakan... aku ingat dpt 5A je... tgk2 dpt 10A... perghhhh.... syukur...

Pastu aku apply matrikulasi ngan upu...

15 Mei 2009:
Dpt tawaran Kolej Matrikulasi Perak... so aku pegi la... sbb result MARA x konfem dpt atau x...

kunci bilik aku...

shakir ngan wan shalala in the morning~

belajar subjek ape ntah ajar mende ni kat matrik dlu... lpe plak~

dok KMPk... aku slalu study... dok Notts... study last minute je... hadoi... pe nak jd nih~

sblm aku blah meninggalkan mereka... rindu bdak klas aku tu...

22 Mei 2009:
Result temuduga MARA keluar... tp pd mse tu... aku still kat KMPk lg... aku check result gne laptop kwn...

x pnah dgr pun uni nih...


9 Julai 2009:
hari pertama aku menjejakkan kakiku ke universiti omputih celup ini... mahu atau tidak...tawaran oleh MARA untuk amik foundation of engineering... tenkiu MARA...

University of Nottingham Malaysia Campus (aku naik helicopter untuk tangkap gambar nih..hahaha)

Universiti of Nottingham Malaysia Campus (UNMC)

uni waktu malam

jalan yg first aku gne untuk daftar kat admin building~

aku ditempatkan di hall redang bilik I3A31...ahli bilik ni aku, pg, pp ngan afiq baby... blik dpan aku lak I3A30... ahli bilik ni wan, jeffry johan john, hasbulah, ngan abdul hadi... mid year bru aku perasan no bilik aku dan bilik depan menyerupai perkataan kurang elok... korang pikir2 la sendiri...
Redang Hall

I3A31... pikir2 la sendiri... hahaha

I3A30 dlm bhse korea bermaksud b*d*h...


aku still istiqamah pegi ic (islamic center aka masjid) cam kat skola lame... cume kat cni aku x pergi solat 5 waktu kat ic... kdg2 solat kat bilik gak... huhu~ dan satu lg aku perasan... kat ic x byk org melayu muslim yg solat kat ctu... bley bilang ngan jari je... ish3... pe nak jd nih... maybe diorang solat kat surau luar kot (sangka baik...hehehe)

aku rajin ikut program senior mse mule2 msuk cni... smpai stu hari... aku sorang je yg ikut program diorang... aku diceritakan tentang usrah... aku ingtkn kat skola je ade usrah... seriously... ngehehehe... pastu dipendekkan cerita... aku join je usrah... sbb aku nmpak peluang untuk diriku berubah...

“Jika Allah s.w.t memberi hidayah kepada seorang lelaki lantaran anda, itu lebih baik bagimu daripada setiap apa yang disinari matahari.” (Riwayat at-Tabrani)

ternyata Allah menyayangi diriku ini... walaupun aku sudah byk kali lalai dari mengingati-Nya... dia sentiasa mengingatkn diriku pada-Nya... peringatan-Nya x pernah putus...

byk bende yg aku dah pelajari disini...
main poker, improve skill DoTA, ragam manusia (org Melayu) di universiti omputih celup, improve skill masak, jaga rambut dan rebonding (hehehe), kurangkn ke-skema-an drpd skola lame, kehidupan universiti, blaja fesbuk, blaja pandangan masyarakat terhadap org lain, dan mcam2 lagi... klau aku mention semua kat post ni... semestinya panjang post aku nnt...

dan byk gak aktiviti aku wat kat cni...
broga climbing, pegi Midvalley, pegi The Mines, pegi LowYat, Pikom Computer Fair, jmpe awek lawa kat PC Fair (adeyh... kantoi plak... hehehehe), online kat TCR, aktif ngan Islamic Society University of Nottingham Malaysia Campus, men DoTA ngan member, lepak kat bilik bdak2 foundation, usrah di Serdang dan Bangi, Daurah, jaulah ke Kelantan, lepak kat Alamanda, futsal, kedai mamak (smpai nak boring mamak tu tgk mke kitorng... hahaha), study, klas komputer, dan lain2 lg...

Aktiviti pertama dgn Islamic Society...

Aktiviti kedua Islamic Society... ke Planetarium Negara

jln2 kat sekitar taman...

Iklan Kasut... muahahaha

antara eksperimen yg susah nak buat


sungai tekala...

2 tayar kiri pecah lepas langgar lobang...

pegi putrajaya...

New Year kat KLCC... wat taskforce kat sne... bkn pegi konsert... tp dgr ceramah ngan lgu nasyid kat Masjid As-syakireen

Aiman memberi tazkirah (sbnrnye tgh discuss pasal assignment Islamic Studies...)

Kesian kat faza... kne baling...

jaulah ke kelantan... pantai cahaya bulan...

kat masjid somewhere kat kubang kerian...

kat bandar kota bharu... pasarraya ape ntah... dah lpe plak~

aku posing gaye ala2 suju... hehe

kdai buku...

tunggu tren gi lowyat

makan kat midvalley

posing skit~

ilham memberi berkongsi asam garam kehidupan~

jln kat putrajaya... x tido sehari...

besday nazmi kat mcD... nyanyi lgu untuk nazmi...

lpas mkn nasi lemak... hakim try jalan terus... ke broga town...

x tau ape name tmpat nih

aku soh din study... tp die rilek2 plak~

broga third peak...

makan lpas wat urusan rumah kat tts 3/4...

tension study Light,Wave and Electron B...

Semua bajet sudy la nih...

Lpas habis test... lpak kat bgunan admin...

kdg aku lihat rakan2ku... aku kesian pd diorang... aku xtau nak wat camne... klau aku bersama mereka... wat perkara x elok... aku just amik ibrah dr ape yg diorang buat...

26 Mei 2009:
pabila msa untuk menjawab paper Electric and Magnetism B tamat... berakhirnya foundation di unversiti omputih celup ini...

xtau nak balik ble... aku rse cam nak stay lame skit tgk drama korea dlu ke... almaklum la... kat umah aku mne ade tenet... serius... blik nnt aku pasti akan cpat rse bosan ngan computer kat umah... hnya KBSW kat rumah peneman aku nnt...

lg satu kat umah aku xtau nak watpe... aku harap diriku tidak lupa pada-Nya... aku akan try untuk bce bhn tarbiyyah dan dakwah karya Hassan Al-Banna, Syeikh Yusuf Al-Qardhawi, dan lain2... xingat lak nme... ini lah jdnye klau lalai ikut perkembangan citer korea... nme pelakon korea je aku knal... nma insan2 yg byk berjuang untuk agama aku x reti nak ingat... teruk3... huhuhu...

aku harap akan ade org follow up aku mse aku kat umah... ade usrah kat utp ke... harap2 la...

قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ثَلاَثٌ مَنْ كُنَّ فِيْهِ وَجَدَ حَلاَوَةَ اْلإِيْمَـانِ: أَنْ يَكُوْنَ اللهُ وَرَسُوْلُهُ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا ، وَأَنْ يُحِبَّ الْمَرْءَ لاَ يُحِبُّهُ إِلاَّ لِلَّهِ ، وَأَنْ يَكْرَهَ أَنْ يَعُوْدَ فِى الْكُفْرِ كَمَا يَكْرَهُ أَنْ يَلْقَى فِى النَّـارِ.

(رَوَاهُ الْبُخَارِى وَمُسْلِمٌ وَغَيْرُهُمَا)

Sabda Rasulullah SAW.: "Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan iman (iaitu) Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya (Allah dan Rasul), dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam api".

(Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim dan lain-lain)

Kebiasaannya... klau aku kat umah... iman aku terumbang-ambing... dah la umah jauh sgt ngan surau... haish... x best tolla dok kat kmpung... nseb bek family aku nak dkat pindah ke rumah yg bru... dkat ngan surau... yeayyyyy!!! aku bkn ape... nak berubah jd lebih baik... ckup la masa silamku yg kelam... aku mahu masa depan yg cerah dan mencerahkan masa depan orang lain... insya'Allah~

Dlm setahun nih... byk yg berlaku berlaku... dan aku berharap... aku akan berusaha untuk memperbaiki hidup aku yg x terurus ni~

doakan aku ye...

4 comments:

..Kira.. said...

hahaha....

bgus2... len kali rjin2 la ltk gmbr..
hahaha

actually cuak gak nk komen..
sbb silap email..
hahaha

=P

anis winchester said...

Cewah2.
Ala2 SuJu tuh yg tak boleh blah tuh.
Haha

syok said...

tangkat gambar???muahahaha..check la post dulu len kali

Mirull Leonhart al-Feraqi said...

kira:dgn kamera pemberian bapakku... aku akan jd photographer termasyur... hahaha
anis:sekali sekale nak gak jd suju yg kool tu... hahaha
syok:biase la tu... typo... hehehe